Пиша този пост във връзка с нароилите се строителни фирми от типа „Баш майстора“.

През юли месец с нас се свързаха от една кооперация в кв. Връбница. Жилищната сграда представлява 8 етажен блок със сутерен. Състои се от 4 входа. Конструкцията на сградата е стоманобетонна, безскелетна, сглобяема (стоманобетонни панели). Разделена е с деформационна фуга на две еднакви части (една част е от два входа). Покривът е студен. Конструкцията му се състои от две плочи с пространство между тях за оформяне на въздушен слой изолация. Сградата е построена през 1980г. Няма запазена проектна документация от периода на строителството.

Към момента на огледа е установен дефектирал покривен панел. Панелът е силно провиснал, без да се е разрушил. Бетонът в опънната зона е напукан , с пукнатини с широчина 2-3мм ,перпендикулярни на посоката на провисване. Очевидно бе ,че деформацията се е развивала сравнително бавно и от доста дълъг период.

Задачата пред нас беше да направим панел за възстановяване на покривната конструкция. За целта направихме два проекта. Първият бе на мястото на дефектиралия панел да се излее нова стоманобетонна плоча, върху нея бетон за наклон и ХИ. Втория проект – да се замести с дървена конструкция – колонки, греди, дървена обшивка и изолации. От статическа гледна точка първия вариант е по-удачен, защото се възстановява дефектиралия панел със същите размери и коравина. Но от практическа гледна точка дървената конструкция е много по-удачна.
Колкото и проста да изглежда задачата, в основата и стои логистиката. А проблемите, които трябваше да реши строителя са два – да качи/свали материали от покрива на високата сграда (няма възможност материалите да се качват по стълбите) и фактора време,тъй като в момента при дъжд водата прониква до три апартамента надолу. При стоманобетонния вариант автокран трабва да се вика поне 3 пъти – първо при извозване на отпадъците от разбития панел и качване на материали за строителство (кофраж, армировка, укрепващи стоманени елементи), второ при бетонирането и трето при направата на изравнителната замазка. Като време това изисква поне 3 седмици. При варианта дървена конструкция автокрана може да се наеме само веднъж – за извозване на отпъдъците от панела и качване на дървения материал и ХИ. Като време, цялата задача може да се вмести в рамките на една седмица. Освен това, като стойност дървената конструкция ще е по-евтина. Поради това ние препоръчахме варианта с дървена конструкция.

Уви – етажната собственост не се вслуша в нашата препоръка и реши да се изпълнява варианта с изливане на нова стоманобетонна плоча (под давлението на по-възрастните собственици ,но това е друга тема, по която мога да пиша по-дълго).
И тук се появи „Баш майстора“ – строителната фирма. Умишлено няма да споменавам имена.
Като за начало получиха оферта за двата варианта от проекта и както очаквахме варианта с дървена конструкция бе с 20% по-евтин.

Две седмици след предаване на проекта с нас се свърза представител на Етажната собственост с твърдението, че му се актуват материали, които са в 2-3 пъти повече от предвиденото в нашата количествена сметка. Разбира се направихме проверка и грешка при нас не се установи (все пак задачата е достатъчно проста, за да се допуснат такива големи грешки). След което обяснихме, че грешката не е при нас и че строителят най-вероятно се опитва да вземе повече пари.

Очевидно те са отказали да плащат допълнителните количества и са дали на строителя телефон за връзка с нас. С представител на фирмата строител се разбрахме да се видим на място на обекта. При направената среща се опитаха да ме убедят, че ние не знаем формулата за обем на паралелепипед и че по тяхната се получават три пъти повече отпадъци, отколкото сме писали. Отделно стоманените профили се оказаха два пъти и половина по-тежки от това, колкото тежат в действителност. А да не говорим за изпълнението към момента. Направен кофраж, който бе подпрян неправилно върху долната плоча, немонтирани укрепващи профили, положена половината армировка без дюбели. С една дума едно голямо нищо. Разбира се, всичко това бе обяснено на Етажната собственост.

След още две седмици отново ми се обадиха възложителите. Междувременно строителят беше излял бетона. По снимките, които ми пратиха, очевидно бетона бе по-тънък и не бе подравнен. Не бяха монтирани укрепващите профили и дюбелите. На всичко отгоре се оказало, че някой е откраднал складираните пред блока профили и строителя претендира да се платят и те в количество, два пъти и половина по-голямо. Хората са стигнали до заплахи със съд. Хубавото в случая е, че един от собствениците се оказва добър адвокат и в крайна сметка е взел нещата в свои ръце. Аз като проектант бях извикан на една предварителна среща, на която трябваше да изкажа експертно мнение относно това – кое до къде е изпълнено, в какви количества и с какво качество.
След още две седмици отново се чухме с представители на собствениците. В крайна сметка са се разбрали със строителя да си остане само на аванс и да не претендира за допълнителни пари. По-лошото бе друго- в момента те имаха изпълнен кофраж, който не може да се демонтира, защото бетона над него ще падне. А над излетия бетон няма място да се направи нов бетон с наклони, а не е и удачно защото ще натисне директно долната плоча. На въпроса какво да правят им препоръчах да монтират дървени греди и обшивка върху излетия бетон и да си възстановят хидроизолацията. Тоест те накрая пак ще изпълнят дървена конструкция, само дето няма да е подпряна правилно, ще са излели един допълнителен бетон и ще са загубили месец и половина.

От тази задача трябва да се извадят два извода:

1. Първият е, че трябва да се слушат специалистите. Както като се разболееш ходиш на лекар, а не при месаря, така не трябва да вземаш мнение за строителството от хора, които само са гледали без да разбират защо нещата се правят така. Визирам решението на Етажната собственост, защото то е в основата на тези мъки.

2. Трябва много да се внимава с избора на строител. Колкото повече един строител ти обяснява че е велик и може да направи всичко, толкова повече трябва да се внимава. Дори и при такива малки задачи трябва да се прави внимателно проучване. Иначе парите и времето се умножават по три и работата пак не е свършена. Да не говорим за нервите.